

## Integrated Solid Waste Management Plan Update Task Force Agenda

Thursday, March 14<sup>th,</sup> 2024 (8:30am-Noon) 2827 Waimano Home Road, Pearl City, HI 96782 and on Microsoft Teams

<u>Virtual Meeting Link: Click here to join the meeting Meeting number / Access code:</u> 258 446 685 749

Password: m87qfU

Call In Number: (888) 754-9146, United States (Toll-free)

## AGENDA — PACKAGING

- 1. Task Force Roll Call, introductions (5 min) 8:30-8:35am
- 2. General Public Comment Period (5 min) 8:35-8:40am
- 3. Wrap up Construction & Demolition (C&D) Waste (30 min) 8:40-9:10am
  - Overview of potential solutions discussed in January
  - Opportunity for <u>public comment</u> on C&D discussion
  - Question to <u>taskforce</u>: Which solution(s) do you feel shows the most promise for our State?
- 4. Introduction Packaging (20 min) 9:10-9:30am
  - Discuss problem statement:
    - i. Increased awareness and public pressure regarding packaging waste has led to businesses implementing some source reduction methods to reduce packaged waste. Plastic packaging is cost-effective and generally preferred for fast-moving consumer goods which generates a significant amount of waste. Packaging waste generation has also significantly increased as a result of the COVID-19 pandemic (i.e., take-out instead of dine-in). As consumer behavior shifts globally (i.e., preference for online shopping due to convenience versus in-store shopping), this will further contribute to the packaging problem unless properly addressed.
  - Opportunity for <u>public feedback</u> on problem statement
  - Receive feedback from taskforce on problem statement
- 5. Potential Solutions (35 min) 9:30-10:05am
  - Present potential solutions overview that address problems highlighted in introduction
  - Hear from subject matter experts on the topic
    - i. Sustainable Packaging Coalition Lucy Pierce, Project Manager
    - ii. California Product Stewardship Council Doug Kobold, Executive Director
  - Q&A on speaker presentations
- 6. Break (10 min) 10:05-10:15am
- 7. Comparative Analysis (15 min) 10:15-10:30am
  - Analyze various programs and solutions





- 8. Opportunity for Public Comment on Potential Solutions (10 min) 10:30-10:40am
- 9. Discussion on Potential Solutions (60 min) 10:40-11:40am
  - Taskforce offer thoughts on potential solutions
  - Prompting questions will be provided
- 10. Meeting Summary (10 min) 11:40-11:50am
  - Summarize discussion points, wrap up talk
  - Which solution or solutions do you feel shows the most promise for our State?
- 11. Next Step/Action Items (10 min) 11:50-12pm
- 12. Adjournment (12pm)