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INTERPRETIVE OPINION 

 

Pursuant to §103-50, Hawaii Revised Statutes (HRS), all public buildings, facilities and sites constructed by, 

or on behalf of the State or any county, shall conform to the 2004 Americans with Disabilities Act 

Accessibility Guidelines (2004 ADAAG) and amendments.  In accordance to HRS §103-50 and Chapter 11-

216, Hawaii Administrative Rules, the Disability and Communication Access Board has authority to issue 

interpretive opinions to HRS §103-50 design standards. 

 

Docket: DCAB 2014-04: Can the 2006 IBC, Section 1007 be used as equivalent facilitation with 

regards to providing an accessible means of egress? 
 

Summary: The ADAAG requires accessible means of egress to comply with section 1003.2.13 of the 

International Building Code (2000 edition and 2001 Supplement) or section 1007 of the 

International Building Code (2003 edition).  The State Building Code is the 2006 IBC; 

consequently, the projects submitted to DCAB for review are designed to comply with the 2006 

IBC. Currently on all new projects, staff is commenting that the ADAAG requires compliance 

with the older IBC editions and is asking the design consultant to state that the 2006 edition 

provides equal or greater access. 

 

 DCAB has the authority to issue interpretive opinions regarding the use of more current model 

codes as equivalent facilitation where it is found that the more current standard provides equal or 

greater accessibility or access.  

 

Ruling:  For buildings or facilities subject to HRS §103-50, 
 

 

ADAAG Section 207 Accessible Means of Egress. 

 

The 2006 International Building Code (IBC), section 1007 provides equivalent facilitation to those editions 

and sections required by ADAAG section 207.1. The following requirements of the 2006 IBC, section 1007 

are more stringent: 

1. Area of Refuge/Area of Rescue Assistance: Regardless of whether a building has a fire sprinkler 

system, an area of refuge or area of rescue assistance is required. 

2. Section 1007.5.1 prohibits platform lifts providing an accessible means of egress to be installed in a 

fully enclosed hoistway. 

 

[Rul: 01/21/2016] (Auth and Imp: HRS §103-50) 
 

If you have any questions or comments regarding this ruling, please call us at 586-8121. 
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